VERHAAL & ZIEL

Dirk zet zich in voor verdieping in denken en schrijven over kunst en cultuur, op platforms waar verder gekeken wordt dan de kop van het artikel en de hoeveelheid sterren of ballen.

JdH-20150927 Shannon Lyon 007JdH-20150927 Shannon Lyon 012

Projectleider

Domein voor Kunstkritiek

Domein voor Kunstkritiek zet  zich sinds 2004 in voor een kritiek van de toekomst. We staan voor het herijken en verrijken van de onafhankelijk reflectie op kunst. Een samenleving kan niet zonder goede kunst en goede kunst niet zonder een publiek gesprek.

Meer

Lopende projecten

Circus of Critics – Schrijflab over circus

Najaar 2023 organiseerde Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Circuspunt, Festival Circolo, Circusstad & TENT/This is not a circus een zesdaagse schrijfworkshop waarin we onder bevlogen begeleiding van een recensent, een literair schrijver en een redacteur samen onderzochten hoe we kunnen schrijven over circus. De resultaten publiceren we voorjaar 2024 op Circusweb en we blikken vervolgens live terug op Circusstad Festival in mei. Dirk is producent van dit lab.

Meer

Klank&Komma #2

In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In 2023 gaat schrijflab Klank&Komma een tweede editie tegemoet. In Klank&Komma #2 onderzoeken we de relatie tussen klank en tijd. Dirk is projectcoördinator van het lab. De resultaten, zeven gedurfde eindessays over klank, worden gepubliceerd in magazine Gonzo (circus) edities jan-feb en maart-april 2024.

Meer

Podcastkritiek-in-wording

Dirk is aanjager/subsidie-aanvrager en projectcoördinator in het organiseren van summer schools en labs in het denken en schrijven over podcasts ism partner Podcastnetwerk- en festival.

Meer

Vorige projecten

Begeleiding filmboek Tussenruimte

Al jarenlang houdt Carnival of Souls filmjournalist Kevin Toma (De Volkskrant e.a.) ’s nachts uit zijn slaap. Opnieuw en opnieuw blijft hij naar de “mooiste en meest dromerige horrorfilm aller tijden” kijken. Samen met het Domein voor Kunstkritiek werkte Kevin afgelopen najaar 2023 aan een persoonlijk boek over zijn obsessie, over een film als een gebouw waarin je kunt dwalen. Eenmalig vertoonden we op dinsdagavond 27 februari 2024 de cultklassieker op groot doek in filmhuis Slachtstraat na een korte exclusieve inleiding met tekstfragmenten uit Kevins aanstaande boek.

Meer

Klank&Komma – Schrijflab over klank

Hoe schrijf je over klank? In Klank&Komma onderzoeken we deze vraag door te luisteren naar uiteenlopende klankwerelden tijdens concerten en werksessies, door te luisteren, schrijven en lezen onder leiding van Renée van Marissing (shortlist Libris Literatuurprijs 2022). Dirk is projectcoördinator vanuit zijn werkzaamheden voor Het Concreet.

Meer

Digitale Driedaagse – lab rondom online kritiek

Het Domein voor Kunstkritiek en De Nieuwe Garde organiseren dit voorjaar een avontuurlijk lab rondom digitale kunstkritiek en essayistiek, waarin we met elkaar in de online publicatievormen duiken. Een lab voor Nederlandse en Vlaamse cultuurjournalisten, essayisten en makers met experimenteerdrift die (ver) voorbij de lineaire tekst willen kijken. Dirk verzorgt de pr en ondersteunt in productie.

Meer

Dance&Dare – Vlaamse editie

Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseerden van oktober 2021 t/m mei 2022 een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift Rekto:Verso en gehost door Corso in Antwerpen. Dirk produceert de cursusreeks vanuit zijn werkzaamheden voor DansBrabant.

Meer

Domein op Delft Fringe Festival

Oud-deelnemers uit de Domein-cursusreeksen Dans&Durf en Film&Leven stortten zich in het voorjaar van 2021 op de online editie van het Delft Fringe Festival met essays en 1-op-1-interviews met bezoekers. Dirk was in deze de projectleider en eindredacteur. Lees alle essays terug op delftfringefestival.nl.

Meer

Schrijfcursus Dans & Durf – De Festivaleditie

Tweede editie van deze vernieuwende schrijfcursus over hedendaagse dans, een stevige samenwerking van DansBrabant en het Domein voor Kunstkritiek. Tijdens reizend dansfestival Moving Futures onderzoeken we in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Master is Anna van der Kruis, projectleider Lisa Reinheimer, producent en uitgever Dirk Verhoeven.

Meer

College Popmuziekgeschiedenis

In december 2018 gaf Dirk twee lessen geschiedenis van de popmuziek aan tweedejaars studenten van de Fontys Dance Academy te Tilburg. Van de blues van de Mississippi Delta tot aan hedendaagse slackerrock, van het kuise overhemd van Ricky Nelson tot de blote kont van Iggy Pop, alle decennia, bevlogen muzikanten en stijlen kwamen langs.

Meer

Masterclass Film & Leven #6 – New Horizons

Najaar 2018 bieden het Domein voor Kunstkritiek, EYE Filmmuseum en De Groene Amsterdammer een nieuwe cursus essayistische filmkritiek. Onder leiding van filmcriticus Gawie Keyser schrijven deelnemers over het thema New Horizons. Projectcoördinator is Dirk Verhoeven.

Meer

Bloggen en online presentatie – Theaterschool & Fontys

Vanuit het Domein voor Kunstkritiek verzorgt Dirk schoolseizoen 2017-2018 weer lessen in bloggen en online presentatie op de Theaterschool in Amsterdam. Hij leert de tweede-, derde- en vierdejaars studenten van de voltijds docentenopleiding over online profilering,

Meer

Masterclass Film & Leven #5 – Editie Popculture

Najaar 2017 bieden EYE Filmmuseum en het Domein voor Kunstkritiek  een nieuwe editie van Masterclass Film & Leven. Een cursus vernieuwende filmkritiek o.l.v. master Gawie Keyser en projectcoördinator Dirk Verhoeven die ditmaal de grenzen van kunst en populaire cultuur opzoekt.

Meer

Artikelen

TINY LEGS TIM – BLUES MET BUITENAARDSE BRAVOURE

INTERVIEW – Met zijn album Steppin’ Up zet de Gentse bluesmuzikant Tiny Legs Tim in 2015 een fikse stap voorwaarts. Naar een showcase op Eurosonic in 2016 en naar de finale van de European Blues Challenge. Maar belangrijker: Tim durft terug te kijken én brengt het genre blues zelf verder voorwaarts. “Ik vind dat John Lee Hooker, BB King en Lightnin’ Hopkins niet met elkaar te vergelijken zijn, ze zijn fantastisch en hebben allemaal iets eigens.”

Meer

SHANNON LYON MAAKT MUZIEK MET MEDEDOGEN

INTERVIEW – “Kennis bestaat niet zonder kilometers.” Amsterdam, Berlijn, Barcelona: singer-songwriter Shannon Lyon gaat er graag op uit om iets mee te maken. Hij bezoekt geen steden, hij bewoont ze en stelt zich open voor andere culturen en gebruiken. Even kwetsbaar stelt hij zich op in zijn songs, die hij opneemt in zijn eigen studio aan een Canadees meer. Een interview met een zwervende ziel die het geluk in zijn thuisland en zichzelf teruggevonden heeft.

Meer

MESCHIYA LAKE GAAT WAAR HET OPRECHT EN GEVAARLIJK IS

INTERVIEW – Een mix ofwel gumbo van traditionele jazz, straatmuziek en een vleug Chuck Berry. Zo noemde Meschiya Lake de muziek van haar ‘Big Easyband’ eerder. Voorafgaand aan haar Europese tournee vertelt zij wat goede muziek is en waar je die in New Orleans moet gaan luisteren.

Meer

Frazey Ford maakt Memphisfolk

INTERVIEW – Koel als Canada, heet als het Diepe Zuiden. In Vancouver en Memphis neemt Frazey Ford haar plaat Indian Ocean op; ze vermengt folk met deep soul en ontvangt louter lof.

Meer

Daniel Romano maakt outcastcountry

INTERVIEW – De snor is eraf en de hoed blijft aan de kapstok. Don’t judge a man by the size of his hat. Of: misplaats deze muzikant niet die ongeacht de look vooral troostende songs voor outcasts wil zingen. Tijdens de laatste show van zijn Europese zegetocht oogt de gehypete Daniel Romano meer als een rockende Ryan Adams dan als de campy countryster die op doorbraakplaat Come Cry With Me staat. “Ik wil niet ‘de man in het pak’ zijn.”

Meer

KindaMuzik

KindaMuzik is sinds 1999 uitgegroeid tot een zeer populaire bron voor muziekliefhebbers.

Meer