Dance&Dare – Vlaamse editie

Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseerden van oktober 2021 t/m mei 2022 een Vlaamse editie van Dance&Dare, de radicale cursusreeks en beweging waarin schrijvers nieuwe woorden zoeken voor nieuwe dans. In samenwerking met cultureel tijdschrift Rekto:Verso en gehost door Corso in Antwerpen.

In de reeks Dance&Dare (Dans&Durf) onderzoeken we in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneel- en literair schrijver Anna van der Kruis reikt je de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Van master Anna leer je schoon formuleren in je eigen stijl, aan de hand van persoonlijke feedback. Anna wordt ondersteund door twee gedreven gastdocenten. Cultuurjournalist Evelyne Coussens (o.a. De Morgen, Rekto:Verso) geeft inzicht vanuit de kunstkritiek in hoe er naar podiumkunst gekeken kan worden en hoe je je als schrijver kunt positioneren. Hannelore Roth is literatuuronderzoeker aan de KU Leuven en gaat dieper in op hoe je over de grotere, maatschappelijke thema’s in kunst kunt schrijven.

Je volgt zes maandelijkse lessen van drie uur in het cultureel seizoen 2021-2022. Tussen elke les in bezoek je spannende hedendaagse dansvoorstellingen, -films en -installaties van makers waarmee DansBrabant samenwerkt, zoals Karel Tuytschaever, Sabine Molenaar/Sandman, GRIP/Jan Martens en Elisabeth Borgermans. We publiceren tussentijds en aan het einde van de cursus korte teksten op het Blog van DansBrabant en op de site van Rekto:Verso. Je teksten bespreken we met rust en aandacht gezamenlijk tijdens de lessen en je werkt toe naar een eindessay dat je presenteert in een meegroeiende expo. Einddoel is het maken van een langer gedurfd artikel, dat de lezers niet alleen een beeld geeft van een voorstelling die jij zag, maar hen ook meeneemt in de blik waarmee je ernaar keek.

Het D&D-dossier is nu online op rekto:verso en bundelt alle slotessays.