Schrijfcursus Dans & Durf – De Festivaleditie

Annemijn Rijk & Piet Van Dycke in Lullaby © William van der Voort, design Remco van Dun

Annemijn Rijk & Piet Van Dycke in Lullaby © William van der Voort, design Remco van Dun

Tijdens reizend dansfestival Moving Futures onderzoeken we in gezamenlijke werksessies het nieuwe schrijven over dans. Toneelschrijver Anna van der Kruis reikt je de helpende hand bij het afleggen van een parcours tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Danscriticus Lisa Reinheimer geeft je meer context en een valkuilenwijzer. Je publiceert je teksten tijdens de festivaltour in de verschillende steden en werkt toe naar een eindessay dat je presenteert in een meegroeiende expo. Einddoel is een gedurfd artikel, dat de lezers niet alleen een beeld geeft van een voorstelling die jij zag, maar hen ook meeneemt in de blik waarmee je ernaar keek.

MASTER ANNA VAN DER KRUIS
Anna schrijft autonoom en in opdracht. Daarnaast ontwikkelde zij vanuit haar persoonlijke nieuwsgierigheid samen met Theaterfestival Boulevard Dicht bij Anna, een één-op-één ontmoeting. Daarin ondersteunt zij festivalpubliek in het zoeken naar woorden die passen bij zijn of haar beleving van een voorstelling.

DE FESTIVALEDITIE
In de zes bijeenkomsten van Dans & Durf – de Festivaleditie reizen we mee met het Moving Futures festival. Iedere bijeenkomst vindt zodoende plaats op een andere locatie. We kijken en schrijven over de voorstellingen en makers uit de festivalprogrammering en onze voortgang is te volgen via een speciaal festivalkanaal.

Iedere bijeenkomst begint in de middag als werksessie, daarna bezoeken we gezamenlijk de voorstellingen binnen het festival. Aansluitend aan elke bijeenkomst werk je aan een tekst. Van master Anna leer je schoon formuleren in je eigen stijl, aan de hand van persoonlijke feedback. 

MOVING FUTURES FESTIVAL
Het Moving Futures festival presenteert de meest toonaangevende jonge dansmakers van het moment uit de stal van de vijf Nederlandse danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. In verschillende theaters door het land krijgt het publiek een kijkje achter de schermen van een nieuwe generatie hedendaagse dansmakers.

PROGRAMMA
Vrijdag 8 februari, Arnhem
Vrijdag 22 februari, Rotterdam
Maandag 11 maart, Utrecht
Donderdag 9 mei, Tilburg
Vrijdag 10 mei, Tilburg
Donderdag 23 mei, Amsterdam

WAT KOST HET
Deelnemers betalen een bijdrage van €150,- (ex. Btw) voor het hele programma. Zes bijeenkomsten o.l.v. Anna van der Kruis, inclusief voorstellingskaarten en diner.
Reiskosten zijn voor de deelnemer.

VOOR WIE
Dit programma richt zich op schrijvende denkers, cultuurfilosofen, kunstcritici en professionele schrijvers – prozaïsten, dichters, toneelschrijvers, creative writers – die het schrijven over dans als uitdaging zien en daarbinnen de impact van het geschreven woord willen onderzoeken.

Deelnemers hebben een open houding naar elkaar, zijn bereid naar elkaar te luisteren en feedback te geven. Na de cursus kunnen deelnemers zich aanmelden voor een mentoring traject van De Nieuwe Garde.

DEADLINE AANMELDING 13 JANUARI
Meld je aan door een korte motivatie, een CV en twee teksten – vorm naar keuze, bijv. essay, blog, toneeltekst – te sturen naar Lisa Reinheimer: lisareinheimer@domeinvoorkunstkritiek.nl

Anna van der Kruis en Lisa Reinheimer selecteren de deelnemers op experimenteerzin en tekstkwaliteit. Alle inzenders krijgen afzonderlijk bericht.

GESTART
Je kunt je niet meer aanmelden voor deze cursus. We zijn gestart en volop aan het schrijven met de volgende getalenteerde deelnemers: Loes Verstappen, Lorelinde Verhees, Henk Bovekerk, Arthur Kok, Laure van den Hout & Annemieke Ros. Master is Anna van der Kruis, projectleider Lisa Reinheimer, producent en uitgever Dirk Verhoeven.