MESCHIYA LAKE GAAT WAAR HET OPRECHT EN GEVAARLIJK IS

INTERVIEW – Een mix ofwel gumbo van traditionele jazz, straatmuziek en een vleug Chuck Berry. Zo noemde Meschiya Lake de muziek van haar ‘Big Easyband’ eerder. Voorafgaand aan haar Europese tournee vertelt zij wat goede muziek is en waar je die in New Orleans moet gaan luisteren. “De muziek moet je iets doen voelen!”

Tekst: Dirk Verhoeven
Beeld: Jelmer de Haas

 

©  Jelmer de Haas

© Jelmer de Haas

 

“Een goede oldtimejazzband heeft een strakke ritmesectie. De bandleden moeten hun instrumenten kennen, luisteren en samenwerken met elkaar en liefde voor de muziek voelen. Een goede plaat bevat echte emotie, eerlijkheid en creativiteit. Niet gewoon een ander willen imiteren. Ik kan allerlei genres en soorten muziek waarderen. Volgens mij was het Duke Ellington die zei: ‘Er zijn twee soorten muziek: goede muziek en de andere soort.’ Ik ben het volledig met hem eens. Ik waardeer het bij onze optredens als publiek daadwerkelijk luistert. Ik denk en vind echter niet dat mensen de geschiedenis van de muziek hoeven te kennen om het te ‘snappen’. Wij hebben jarenlang hard gewerkt om te doen wat we doen. Het is geweldig als er oprechte aandacht is. Nederlands publiek is wat dat betreft ongelooflijk dankbaar. Publiek kan dan evenzeer onderdeel van het optreden worden als de muzikanten. De muziek moet je iets doen voelen!”

Eeuwigdurend jazzfestival
“New Orleans is de geboorteplaats van jazz en alle moderne muziek. Mensen komen van heinde en verre om hier te spelen, het voelt als een eeuwigdurend jazzfestival. Je kan er hier van rondkomen door in clubs of op straat te spelen, waar in andere steden een band op tournee moet en banen ernaast nodig heeft om te overleven. Wij kunnen op tournee om ons plezier in muziek te verspreiden, zonder de financiële noodzaak te voelen, om er vervolgens weer van te genieten thuis te komen.”

“Toerisme is een gigantisch onderdeel van onze economie, met het French Quarter als een van de grootste trekkers. Er zijn daar nog altijd een paar plekken waar ik graag kom, mijn bandleden wonen er ook. Buiten dit gebied ligt Frenchmen Street, te gek qua muziek, maar ook nogal ‘opgeblazen’ tijdens de weekends. Ik neem er nogal eens een afzakkertje na een optreden. Ik kan genieten van de rustigere buurtcafés. Daar is alles nog behoorlijk oprecht, wat past bij de aard van onze stad. Het helpt als je iemand in de buurt kent en een beetje rond wil dwalen. Dat is niet zonder gevaar, maar wel ongelooflijk; daar gebeuren de dingen die nergens ter wereld plaatsvinden.”

meschiyalake-live3-xl-dehaas-0613

 

Hebben en houden
“Veel popmuziek wordt gekenmerkt door een volledig gebrek aan emotie en bezieling. Mensen waarderen oldtimemuziek om zijn rauwheid. Teruggaan naar je wortels. Om die reden zal deze muziek voort blijven bestaan. Het is een troost voor mij om in een stad te leven waarin ik niet de mode hoef te volgen. Nu ben ik nooit iemand geweest die doet wat de massa doet. In New Orleans is muziek een noodzaak en een onmisbaar onderdeel van onze cultuur. Het is prettig dat de populariteit van deze muziek toeneemt, maar wij hebben en houden het, ongeacht welke trend dan ook.”

Meschiya Lake & The Little Big Horns toert de eerste twee weken van september door Nederland.

Dit interview verscheen in september 2015 op KindaMuzik.