Klank&Komma #2

In 2022 gingen zeven cultuurjournalisten, essayisten en creative writers onder leiding van auteur en audioregisseur Renée van Marissing op zoek naar hun eigen schrijfstem in een kritiek van klank. In 2023 gaat schrijflab Klank&Komma een tweede editie tegemoet. In Klank&Komma #2 onderzoeken we de relatie tussen klank en tijd. Dirk is projectcoördinator van het lab. De resultaten, zeven gedurfde eindessays over klank, worden gepubliceerd in magazine Gonzo (circus) edities jan-feb en maart-april 2024.

Vanaf het moment dat een geluid in gang wordt gezet, legt het een reis af door de tijd. Miniem en haast onopmerkbaar, maar desalniettemin een beweging in tijd. Geluidskunstenaars en artiesten gebruiken dit concept soms nadrukkelijk in hun werk: bewerkingen met echo’s, tapeloops of het eindeloos oprekken van klankduur. Ons geheugen is een tijdscapsule van klank, we herinneren ons immers geluiden die al lang niet meer klinken en hoewel klank geen sporen achterlaat, hebben we geen twijfel over hoe het krassen van nagels op een schoolbord klinkt. Waar en wanneer bestaat klank? Kunnen we resonanties traceren in ons geheugen? Hoe onderzoeken we klank en tijd in woord en taal?

Tijdens Klank&Komma #2 verkennen we de relatie tussen klank en tijd onder leiding van auteur Leonieke Baerwaldt, Domein voor Kunstkritiek en Het Concreet. Leonieke Baerwaldt (Ecuador, 1985) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen, won in 2018 de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd, publiceerde korte verhalen in verschillende magazines en literaire tijdschriften en debuteerde in 2021 met haar roman Hier komen wij vandaan bij uitgeverij Querido. In twee weekenden en meerdere luistersessies werken deelnemers met Leonieke toe naar persoonlijke essays die het domein van klank verkennen. De resultaten worden gepubliceerd in of op het hedendaags muziektijdschrift Gonzo (circus).

Programma
Het lab beslaat twee weekenden en een aantal optredens/lezingen in het najaar waarin we constructieve combinaties maken van luistersessies, gesprekken en schrijflessen van Leonieke Baerwaldt. Wat we in het lab horen, bespreken en leren dient als basismateriaal waarover essays geschreven worden.

15 september: kennismaking in Tilburg met thematische introductielezing en aansluitend bezoek aan de voorstelling Minamitori in Schouwburg Concertzaal Tilburg.
WEEKEND #1: op 7 en 8 oktober zijn we te gast in Het Concreet in Tilburg. We openen de dag met een luistersessie van Mathijn den Duijf en Mathijs Leeuwis. Op zaterdagmiddag en zondag volgen de eerste schrijflessen van Leonieke.
WEEKEND #2: op 28 en 29 oktober bezoeken we ’s Hertogenbosch, waar we op zaterdag workshops elektronische muziek volgen in Willem Twee Studio’s en zelf de hand mogen leggen aan nieuwe klank. Op zaterdagmiddag en zondag volgen weer schrijflessen van Leonieke.
4 november: we bezoeken FAQ Festival, het festival voor nieuwe elektronische muziek binnen November Music.
Kosten
Deze cursusreeks is een initiatief van Het Concreet en Domein voor Kunstkritiek i.s.m. Gonzo (circus). Financieel mogelijk gemaakt door Het Concreet vanuit het Impulsgeldenprogramma van Kunstloc Brabant. Podiumpartners zijn Willem Twee Studio’s en November Music/FAQ Festival. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage van €200,- (ex. btw) voor het hele lesprogramma, inclusief toegang tot FAQ Festival. Kosten voor reizen, avondmaaltijden en een eventuele overnachtingen zijn voor de deelnemer.

Aanmelden
Dit schrijflab is inmiddels van start met zes getalenteerde schrijvers en denkers. Aanmelden voor deze 2e editie kan niet meer. Houd de Domein-website in de gaten voor volgende edities in de komende jaren.

Met Klank&Komma streven Het Concreet, Domein voor Kunstkritiek en Gonzo (circus) naar een muziekjournalistiek die aansluit op het hedendaagse domein van klankexperiment.