Podcastkritiek-in-wording

Samen met het Podcastfestival onderzocht het Domein in aanloop naar en op festivaleditie 2021 de podcastkritiek. De afgelopen jaren nam het aantal podcasttitels gigantisch toe, maar er is nog een gedegen kritiek die zich richt op deze discipline. We willen dan ook eerst maar eens met critici en schrijvers uit verschillende kunstdisciplines (theater, muziek en film) een aantal titels vanuit hun kaders en ervaring beluisteren en beschrijven – lettend op tekst, ritme en verhaallijn – om vervolgens met elkaar het gesprek aan te gaan over wat podcastkritiek zou kunnen zijn.

Het Podcastfestival 2021 vond plaats van 23 t/m 26 september op vier achtereenvolgende locaties: Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. In aanloop naar het festival publiceerden we op de sites van het festival en het Domein een drietal essays over een drietal podcasttitels. Het gesprek over podcastkritiek werd uitgezonden op 26 september vanuit de afsluitende stad Utrecht en kun je hier als podcast terugluisteren.

In de zomer van 2022 organiseerden we ism Podcastnetwerk en de HKU Writing for Performance en met financiële steun van Gemeente Utrecht en Lira Fonds een SummerSchool The Caster & The Critic, waarin we onder leiding van de docenten Basje Boer en Anna van der Kruis essays over podcasts schreven en verder zochten naar wat podcastkritiek kan zijn. Dirk is aanjager/subsidie-aanvrager en projectcoördinator.

Momenteel worden plannen gesmeed voor nieuwe podcastkritieklabs waarin we dieper in verschillende podcastgenres duiken, vanaf najaar 2024.

Foto: beeld van een eerdere editie van het Podcastfestival.