Stichting Kostić

Sinds ze in 2008 voor het eerst begon met het maken van theatrale dansvoorstellingen, bouwt Nederlands-Servische choreografe Jelena Kostić zorgvuldig aan een kritisch, sociaal-maatschappelijke geladen repertoire. Werkend met aangrijpende motieven zoals vervreemding en geborgenheid, kuddegedrag, eigenbelang en opoffering, uitsluiting en omarming, observeert Kostić menselijk gedrag in al zijn facetten. Haar dansers transformeren zich in filmische karakters, ondergedompeld in hun rol als acteurs. Op het podium ondergaan ze tegenstrijdige emoties, waarmee ze het publiek in hun strijd en uit hun comfort zone trekken. In Kostić eigen woorden: ‘In plaats van bewegingen en passen, geef ik mijn dansers personages.’

Dans is een krachtig, maar zeker niet het enige wapen voor Kostić. Ze is wars van grenzen en kiest ervoor om deze opnieuw te definiëren en vervolgens te overschrijden. Haar voorstellingen zijn multidisciplinair ervaringen, vol drama, dans, muziek en zang. In samenwerking met een kleine groep dansers, filmmakers en andere artistieke professionals, maakt ze gebruik van live muziek, acteren en zingen om vorm te geven aan haar aangrijpende concepten.

Dirk zette voor Jelena een nieuwe tweetalige website op, voerde de promotie rond de speeldata van haar voorstelling The Bold, The Bound & The Brittle en schreef mee aan de aanvraag voor nieuwe productie (UN)BOUND, welke in februari 2018 in première ging.

The Bold, The Bound & The Brittle ©  Jochem Jurgens

The Bold, The Bound & The Brittle © Jochem Jurgens