PLAN Talentontwikkeling Brabant

Sinds 2013 geeft PLAN Talentontwikkeling Brabant de nieuwste generatie makers van theater, dans en circus in Noord-Brabant kansen om meters te maken in hun ontwikkeling van een eigen signatuur, netwerk en praktijk. In PLAN werken de volgende producenten, podia én festivals samen: Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Circolo, De NWE Vorst, Podium Bloos, Parktheater Eindhoven, United Cowboys en Theater Artemis.

PLAN biedt op twee niveaus ruimte aan jonge makers: in broedplaatsen en in meerjarige trajecten.

In de broedplaatsen kunnen makers hun eerste stappen zetten en zichtbaar maken. Tegelijkertijd is het een kennismaking tussen een maker en partner(s), op basis waarvan een lange(re) samenwerking tot stand kan komen. Er zijn broedplaatsen in Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven.

Elk jaar kunnen de tien partners, die samen de redactie vormen, talenten voordragen voor een meerjarig traject. Dat gebeurt op basis van een motivatie van de partner en een ontwikkelplan van de maker. De makers kunnen rekenen op ondersteuning en expertise van alle partners uit de redactie.

PLAN is maatwerk. De redactie, en de gekozen mentor specifiek, stelt de maker en zijn/haar ontwikkelbehoeften centraal. De diversiteit van trajecten van de afgelopen jaren illustreert dat.

In 2013 zijn meerjarige trajecten gestart met Lisah Baert, Katja Heitmann, in 2014 met Eva Line de Boer en Sabine Molenaar. In 2015 zijn Sanne Nouws en Johnny Lloyd aan de lijst toegevoegd en in 2016 zijn trajecten met Wild Vlees en Michiel Deprez van start gegaan.

PLAN wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en via het bkkc Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur  vanuit de regeling impulsgelden/talentontwikkeling.

Voor PLAN begeleidt Dirk samen met collega Eugenie Verschuren de ontwikkeling van de huisstijl en website.

A Moment van Sabine Molenaar © Robert Benschop

A Moment van Sabine Molenaar © Robert Benschop