Masterclass Film & Leven #5 – Editie Popculture

Eddie Murphy en Nick Nolte in 48Hrs. van Walter Hill (1982)

Eddie Murphy en Nick Nolte in 48Hrs. van Walter Hill (1982)

Najaar 2017 bieden EYE Filmmuseum en het Domein voor Kunstkritiek  een nieuwe editie van Masterclass Film & Leven. Een cursus vernieuwende filmkritiek o.l.v. master Gawie Keyser en projectcoördinator Dirk Verhoeven die ditmaal de grenzen van kunst en populaire cultuur opzoekt.

Aan de hand van prikkelende illustraties uit het werk van cineasten zoals Orson Welles, Walter Hill, Samuel Fuller en Robert Aldrich onderzoek je onder de bezielende leiding van Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene Amsterdammer, de kernelementen van het kritisch denken, georganiseerd in thema’s zoals ‘denken en gevoel’ en ‘stijl en techniek’.

Je leert in vijf intensieve sessies na te denken en te schrijven over film; de esthetiek en de filosofie van cinema te onderzoeken; en vervolgens dieper in te gaan op het fenomeen genre en het idee van film als maatschappijcommentaar.

Gawie Keyser: “In de Masterclass worden de noemers ‘arthouse cinema’  en  ‘genrefilm’  geproblematiseerd. We gaan ontdekken hoe je zinvol over de moderne cinema kunt schrijven, en hoe we voor eens en voor altijd het juk van het hokjesdenken van ons kunnen afwerpen.”

De films die we kijken worden mede geselecteerd door curatoren Martin Koolhoven en Ronald Simons die het maandelijkse cultfilmprogramma  van EYE Filmmuseum Cinema Egzotik presenteren. 

Teksten die we tijdens de classes maken worden gepubliceerd op de nieuwe website van De Groene Amsterdammer.

Masterclass Film & Leven – Editie Popculture:
Lessen van Gawie Keyser, met special guest stars Martin Koolhoven en Ronald Simons
Georganiseerd door het Domein voor
Kunstkritiek & EYE Filmmuseum, i.s.m. De Groene Amsterdammer 

Cursusavonden: di 19 sept,  di 3 okt,  di 17 okt,  
di 31 okt, di 14 nov
Cinema Egzotik avonden: 
vr 22 sept, vr 13 okt, vr 10 nov

Tijd: van 19 uur tot 22 uur
Locatie: EYE Filmmuseum, Amsterdam
Kosten: 185 euro
Maximaal 18 deelnemers.

Aanmelden:
Meld je aan  vóór 30 juli  door je CV en 1 á 2 van je artikelen/essays/stukken te sturen naar projectcoördinator Dirk Verhoeven, info@dirkverhoeven.com

Lees meer over deze Masterclass-reeks